Rodi

Vuurtoren van de week

(Tekst en foto: Frits van Eck)

EGMOND – Vuurtorens, lichtopstanden, kapen en bakens, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks wordt er één in de schijnwerper geplaatst. Deze week de Deense kaap bij Argab.


Een kaap is een gestel van balken met een daartegen aangebracht scherm van latten of ribben. Hij doet dienst voor de scheepvaart als een baken op het land en soms in zee. Het is een markant herkenningspunt in het landschap, waarvan het gebruik honderden jaren teruggaat. Een kaap heeft meestal geen licht en is overdag goed herkenbaar door de specifieke vorm die per kaap verschillend is. Er bestaan zowel houten als metalen kapen. Een ijzeren kaap staan bijvoorbeeld op Texel ten noorden van Oosterend. In het Deense Jutland heb je de Ringkøbing Fjord. Deze wordt door een smalle landtong gescheiden van de Noordzee. De Ringkøbing Fjord staat via het plaatsje Hvide Sande (wit zand) in verbinding met de Noordzee. Een prima plek voor de sportvisser. De kaap bij Argab staat halverwege deze landtong ten zuiden van het Hvide Sande. In het Deense Jutland zijn nog een twaalftal kapen langs de Noordzeekust te vinden. Op de Nederlandse wadden eilanden zijn er, als ik goed geteld heb, nog acht te vinden.
Coördinaten: 55° 59’ 22.6” N - 08° 07’ 55.2” O

Artikel geplaatst op donderdag 19 oktober 2017 - 10:12Reacties (4)


Jenny 5 maanden geleden

Wat een interessante vuurtoren!

ervanofoto 5 maanden geleden

Mooi uitgelegd wat een kaap is.
Ik ken er slechts één, de Kugelbake in Cuxhaven.

Frits 5 maanden geleden

De Kugelbake in Cuxhaven heb ik gefotografeerd en komt in de serie Vuurtoren van de week een keer aan de beurt.

Bram 5 maanden geleden

Nog nooit eerder van een kaap gehoord als vuurtoren, is ook niet echt een vuurtoren maar wel een markant herkenningspunt voor de scheepvaart, bedankt voor de duidelijk uitleg en mooie foto van deze kaap Frits

Reageer